Chronisch vermoeid?

Iedereen is wel eens moe, werk-pas geboren kinderen, relatie problemen, er zijn genoeg gebeurtenissen om op te noemen. Het is niet moeilijk om nog veel meer te bedenken, maar meestal hebben deze gebeurtenissen gemeen dat ze weer overgaan als we gewoon lekker kunnen uitrusten.  

De oorzaak van chronische vermoeidheid: de rust komt niet meer op tijd, de voorraad wordt niet meer goed aangevuld en dit leidt uiteindelijk tot uitputting. Het lichaam heeft aanvankelijk te weinig rust gekregen en later kan het niet meer rusten.

Ons lichaam kun je gemakkelijk een spelletje leren, maar ook het verkeerde spelletje. Als je je lijf traint voor een marathon, ben je de tweede keer veel sneller in vorm. De chronisch vermoeide mens heeft het lichaam het spel van de suikerverbranding geleerd en kan op het laatst niet meer anders.

Het lichaam is een suikerverbrandingsmachine geworden. De constante staat van hard werken wil niet meer uit het lichaam. Er hoeft maar iets te gebeuren en de suikerverbranding schakelt weer aan. De suikervoorraad is vaak bijna leeg en wordt zelf „s nachts aangesproken. Bij de minste of geringste arbeid gaat het fout en is de voorraad leeg. Vaak kan er na een periode van rust best wat gedaan worden, maar de rekening wordt later betaald. Is de suikerverbranding eenmaal weer gestart door bijvoorbeeld sporten, dan wil deze voorlopig niet meer stoppen. Deze vorm van vermoeidheid gaat gepaard met veel andere klachten die het geheel nog veel ondragelijker maken.


De motor is aan en jakkert maar door…Voorkomende klachten

Hartproblemen: · onregelmatige en snelle hartslag · pijn in de borst

Psychologische klachten: · onrustgevoel · paniek · angst · emotioneler · gauw geprikkeld · overal tegenop zien

Neurologisch klachten: · duizelig · wegvallen · hoofdpijn · afwezig · tintelingen in het gezicht, handen, voeten, vingers en tenen · concentratieproblemen Stijfheid van gewrichten: · onder andere in de handen; · stijfheid rond de mond; · kramp.

Klachten van maag en darmen: · een opgeblazen gevoel · kramp · boeren · slechte spijsvertering

Overige klachten: · koude handen en voeten · spierpijn · trillende handen · bibberen · opvliegers · droge keel · brok in de keel